もうすぐ4月ですね!新しい職場でのお仕事を始められる方もいらっしゃるかもしれません。
そんなとき、最初は新しい同僚や上司がどんな人たちなのか分からず、うまく溶け込めるだろうかと不安になったりしますよね。

そんな不安を克服するために、ドイツの職場では、「アインシュタント(Einstand)」という風習があります。
新任の人が、職場で軽食や飲み物を用意して、皆に振舞うというもの。食べ物を配ったり一緒に食べたりしながら、気軽に言葉を交わし、これから一緒に働く人たちや職場の様子を知ることができるのです。
日本流に言うと、「これからお世話になりますが、どうぞよろしくお願いします」の会、みたいなものですね。

ドイツのボッシュ本社に赴任中の社員から、職場で最近行われたアインシュタントの様子を撮った写真が送られてきたので、ご紹介します。
この新任の男性は、アインシュタントに巨大なプレッツェル(ドイツパンの一種)のサンドイッチを持ってきました。
さっそく職場の人たちと巨大プレッツェルを囲み、「こんな巨大なプレッツェルは見たことがない!」などと盛り上がりながら打ち解けていたそうです。

皆さんも、新しい環境でのスタートの際は、食べ物などを持って行き皆に振舞うなど、打ち解けるきっかけを自分から積極的に作るのも一案かも知れません!

どうぞよい週末をお過ごしください。

The beginning of the new fiscal year is approaching and many of you will maybe start working in a new working environment.
You maybe don't know your new colleagues and feel a little bit anxious.
In Germany, there is a nice custom to overcome this anxiety and psychological barriers: "Einstand". It's small party which is organized by a new member at the office. He/she brings something to eat and share with the new colleagues and he/she takes this small party as an opportunity to introduce him-/herself to the new colleagues and get to know them.
Our Japanese colleague who is currently working at Bosch in Germany experienced this "Einstand" and sent us some photos of this event organized by her new colleague. He seemed to be successful to begin a nice communication with his new colleagues eating the giant Brezel (German bread) sandwich. This event could be a hint for you to come closer to your new colleagues and build a nice team work!

Have a nice weekend!!

2015/03/27